Wat is Hinkelman?
Hinkelman is jouw inspiratie online en offline voor alles wat met de Nederlandse keuken te maken heeft, traditie met een eigentijdse twist.
Hinkelman omarmt de Nederlandse thuiskeuken. De keuken van onze oma’s en moeders. Waar eten met liefde wordt gemaakt en weggegeven. Met recepten die worden doorgegeven van generatie op generatie.
We gaan op zoek naar de beste producenten. Mensen die met heel veel trots en passie het product maken waar zij helemaal trots op zijn. Zij zijn de Helden van Hinkelman.
De schat aan recepten van de thuiskeuken, en ook traditionele methodes van eten conserveren willen we koesteren. Hinkelman doet dit door recepten te verzamelen, zelf in te maken en te koken met de producten van de Helden van Hinkelman. We houden rekening met de seizoenen.
Dit delen we graag met je online: op deze website, Facebook en Instagram. Je kunt Hinkelman in het echt proeven, we staan regelmatig op markten en festivals. Dus je kunt Hinkelman zien, proeven, ruiken en zelf doen! We dromen van een eigen Hinkelman thuiskeuken-locatie, wat een mix zal zijn van een winkel en een keuken. Dan kan je bij ons aanschuiven.
Wie is Hinkelman?
Ik groeide op in een klein dorp in de Gelderse Liemers. Veel ruimte, dicht bij het bos. De natuur was altijd dichtbij. Mijn opa had een grote moestuin, daar aten we veel uit. Als de sla goed was, aten we sla, en als de tomaten rijp waren, aten we tomaten. Boontjes kon je goed bewaren door ze in te maken, dus dan hielpen we mijn moeder de bonen in de weckflessen te stoppen.
Mijn moeder was een liefhebber van lekker en gezond eten, steeds met de seizoenen mee. In juni aten we steevast aardbeien met slagroom. Of aardbeien met hangop. Want dan zijn de aardbeien het lekkerst, dus dan eet je ze.
Tijd nemen en geduld hebben was belangrijk. Want om iets echt lekker te laten smaken, heb je tijd nodig. Om te bakken, of om te koken. Wanneer ik ook binnenkwam, altijd wel een pan op het fornuis, of iets wat gebakken werd in de oven. En dan samen lekker snaaien van wat er op tafel kwam.
In gedachten ga ik terug naar de keuken van mijn moeder. Eén van de rituelen die ik van die plek ken, en nu nog zeer koester is het met liefde ietsje meer koken, en dan weggeven. Aan een vriend, familielid of een buurvrouw die alleen is die wat troost kan gebruiken of gewoon omdat dit toevallig zijn of haar “lievelingskostje” is. Een pannetje groentesoep, of een stamppot zuurkool.
Als mijn moeder klaar was met koken, zette ze het maaltje op tafel, en vroeg aan mij of ik het “Hinkelmenneke” even weg wilde brengen. Hinkelmenneke, of Hinkelman staat voor met liefde gemaakt, graag weggegeven.
Loes Varwijk