Recept voor 4 personen, voorbereiding 30 min, bereiding 15 min
Ingrediënten
- 500 gram witlof
- Theelepel geperst citroensap
- Twee eetlepels geraspte kaas
- Eetlepel paneermeel
- 150- 200 gram ham
- 50 gr boter
- Zout
- Verse tijm, 25 gram
Werkwijze
Ovenschaal bestrijken met boter. Snijd van ieder struikje witlof een stukje stronk en verwijder de bittere kern. Smelt de 25 gr. boter in een pan, voeg citroensap en zout toe en schep de struikjes zo lang door de boter tot ze met een laagje boter bedekt zijn. Sluit de pan en laat de witlof 15 min. zachtjes gaar stoven. Laat de witlof afgedekt op een zeef uitlekken(stoofvocht opvangen), maar niet afkoelen. Kook in die tijd het stoofvocht tot circa 1 dl. in. Rol ieder struikje witlof in een plak ham en leg ze vervolgens naast elkaar in de schotel. Giet het ingekookte stoofvocht over de groente. Bestrooi de bovenkant met een laagje van het paneermeel-kaas-mengsel, haal wat van de tijm van de takjes en verspreid over ovenschotel. Leg resterende tijm er bovenop. en verdeel hier 25 gr. boter in klontjes over. Zet de schotel in het midden van de oven op het ovenrooster in de voorverwarmde oven en laat de witlof in 10-15 minuten nastoven en een bruin korstje op de groente vormen.