Hinkelsmans held

Boer & Zus: Hoeksche quinoa

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze week brachten we een bezoek aan Janna en Toon de Geus van Boer & zus, Hoeksche quinoa.

In het pittoreske Mookhoek in Zuid-Holland ligt boerderij Ipenburg: een oase van rust op nog geen 20 minuten rijden van hartje Rotterdam. Leen de Geus boert hier al 35 jaar en Janna en Toon groeide hier op. Over een paar jaar gaat Leen met pensioen en zal Toon het bedrijf overnemen. Met zijn achtergrond in plantenteelt en land- en watermanagement werkt hij al een jaar mee met zijn vader om de fijne kneepjes van het vak te leren. Dit doet hij naast zijn fulltime baan in de wegenbouw.

Op 50 hectare grond verbouwen ze aardappelen, uien, suikerbiet, gerst en tarwe. Gewassen die nog worden bewerkt door de industrie. De aardappelen bijvoorbeeld gaan naar Aviko en de suikerbieten gaan naar de suikerfabriek in Dinteloord. Janna: ‘Hoewel ik geen ambitie had om op het land te werken vind ik het wel interessant om mee te denken over nieuwe mogelijkheden en kansen. Onze producten gaan naar de industrie. Het lijkt mij leuk om meer producten te telen die we rechtstreeks aan de consument kunnen verkopen of in elk geval de keten te kunnen verkorten’. Janna studeerde Food Design & Innovation en volgde de master consumentengedrag in Wageningen. Hier leerde ze om concepten en producten te ontwikkelen en deze in de markt te zetten.

Quinoa: minder uitstoot en een kortere keten

Quinoa werd een aantal jaar geleden populair in Nederland (superfood!). Maar van oorsprong komt dit zaad uit Zuid-Amerika. Al meer dan 5000 jaar verbouwen de Inca’s quinoa en wordt het daar veel gegeten. Echter door de stijgende populariteit buiten Zuid-Amerika werd de productie opgeschaald, het meeste geëxporteerd en schoot de prijs omhoog. De lokale bevolking kon hun eigen verbouwde gewas niet meer betalen. ‘Het halen van een product uit Zuid-Amerika is een enorme belasting voor het milieu. En dat terwijl het in Nederland ook goed groeit!’, vertelt Toon. Janna zag kansen om dit product te gaan telen dus besloten ze de uitdaging aan te gaan. Een stuk grond van 0.7 hectare werd gebruikt om quinoa te verbouwen. Nadat ze aan quinoa-zaad waren gekomen kon het experiment beginnen. Toon: ‘Voor de meeste producten is er een teelthandleiding te vinden maar voor quinoa niet. We moesten veel zelf uitzoeken en experimenteren. Maar dat maakt het juist zo leuk! We leren elke dag en gaandeweg weten we steeds meer voor volgend jaar.

Kleine winkels voor ons product

De oogst was een succes en Janna ging aan de slag om de quinoa aan de man te brengen. Janna: ‘We liggen nu in 12 winkels. Kleine (land)winkels, met name in Zuid-Holland. Het loopt best goed. We hebben niet de ambitie om in de grote supermarkten te komen liggen maar houden het juist bij de kleinere, gepassioneerde winkeleigenaren waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. Daarom hebben we ook gekozen voor Hinkelman; een prachtige winkel middenin de stad om ook een andere doelgroep aan te trekken.

Toekomst?

Toon: ‘Dit jaar hebben we weer quinoa gezaaid en hebben we het stuk land uitgebreid met rode quinoa. Het leuke aan het telen van een nieuw gewas als quinoa is het ontdekken en leren. Dit maakt het spannend. In de toekomst zou ik meer nieuwe gewassen willen verbouwen die je rechtstreeks aan de consument kunt verkopen. We halen veel voldoening uit het ontdekken. We zijn nu bezig met het idee van haver telen!