Hinkelsmans held

Wild van Nederlandse Wijn: Wijngaard Duetinghem 838

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze keer brengen we Nederlandse wijn onder de aandacht. We brachten een bezoek aan  wijnboer Paul van Wijngaard Duetinghem 838.

In het hart van de Achterhoek ligt de prachtige wijngaard Duetinghem 838. Waarom deze bijzondere naam? In het stadsarchief van de gemeente Doetinchem vind je de eerste notering van de stad in het jaar 838. Maar dan wel onder de vermelding van ‘Villa Duetinghem’. We spreken eigenaar en wijnmaker Paul Nieuwenhuis over zijn passie voor Nederlandse wijn.

Hoe het begon

Paul: ‘Mijn passie voor wijn is ontstaan toen ik werkte als bedrijfsleider van vijf delicatessenwinkels. Mijn hart ligt bij kleine speciaalzaken. Daarom vind ik Hinkelman ook zo leuk. Gepassioneerde mensen met mooie producten en een goed verhaal. Toen ik hoorde dat er in Nederland wijn gemaakt werd was ik gelijk enthousiast. Ik heb niet lang hoeven wikken en wegen. Ik belde de gemeente op om een volkstuintje te huren om wat te oefenen. Al snel kocht ik een eigen stok grond met 3500 wijnstokken. Dit was in 2006’.

Druivensoorten

Paul heeft specifiek gekozen voor zes druivensoorten: Cabernet Cortis, Cabertin, Cabernec Blanc, Johanniter, Pinotin en Riesel. Dit is druivensoorten die speciaal ontwikkelt zijn voor een kouder klimaat en om beter tegen meeldauw te kunnen. ‘Bij iedere soort heb ik goed nagedacht over wat voor soort wijn ik ermee kan maken en voor wat voor moment. De solaris druif bijvoorbeeld is geschikt om een heerlijke tropische wijn van te maken voor de zomer, ’vertelt Paul.

Nederland wijnland

Sinds de oprichting van wijngaard Duetinghem 838 in 2006 is de wijnbouw in Nederland snel ontwikkelt. Van een handje vol commerciële wijngaarden naar inmiddels 170 producenten die meer dan 7000 hectoliter wijn maken per jaar. Paul: ‘De smaak van Nederlandse wijn is uniek. We werken met druiven die niet veel gebruikt worden. In de meeste landen kom je chardonnay, merlot en sauvignon blanc wel tegen. In Nederland zie je druivensoorten voorbij komen die mensen nog moeten ontdekken. Dit maakt het wijn maken in Nederland zo leuk. Je onderscheid je echt van de rest en zet iets nieuws op de markt’. De ontwikkelingen in de Nederlandse wijnbouw ziet Paul als iets positiefs. ‘De kwaliteit wordt steeds beter en we leren steeds meer. De toekomst van de wijnen uit Nederland ziet er rooskleurig uit’.

Grootste uitdaging

De grootste uitdaging voor een wijnmaker is de druiven gezond van het land krijgen. Dit geldt niet alleen voor Nederlandse wijnmakers maar in elk land heb je te maken met de natuur. Paul: ‘2017 is niet een al te best jaar voor de druiven. Nog laat in het voorjaar was er nachtvorst. Maar dit maakt het werk juist ook interessant. Geen enkel jaar is hetzelfde en je moet inspelen op de situatie. Je bent het hele jaar bezig in de wijngaard. Van het weghalen van bladeren, het wegknippen van trossen, het gras kort houden zodat het niet teveel vocht vasthoudt. 90 % van het wijn maken vind plaats in de wijngaard zelf.’

Nederlandse Wijn & Spijs-tip

In de herfst is een stevige rode wijn natuurlijk heerlijk. De Pinotin/Cabertin is een blend van deze twee druivensoorten. Deze soorten leveren volle, fruitige en krachtige rode wijnen. De Cabernet Cortis heeft een volle, fruitige smaak met tonen van amandel en vanille. De wijn rijpt 1 jaar op Frans eikenhout, 1 jaar op staal en een jaar op de fles. Een gerecht met wild of deze hartige boerenkooltaart met stevige smaken past perfect bij deze rode wijn.