Hinkelsmans held

Pindarotsjes proeven met Arjan van Bakery-Art

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze keer brachten wij niet een bezoek aan een maker maar hadden we het genoegen dat Arjan van Bakery-Art ons een bezoek bracht. Tijdens de week van de chocolade die bij Hinkelman plaatsvond, liet hij ons zien hoe hij pindarotsjes maakt.

Arjan is recent gestart met het produceren van chocolade voor Hinkelman en dat moesten wij natuurlijk uitproberen. Terwijl Arjan in de winkel van Hinkelman pindarotsjes schept vroegen wij hem het hemd van het lijf over zijn overheerlijke chocolade.

Fijne kneepjes van het vak

Arjan groeide op in een bakkersfamilie. Zijn vader had vroeger een bakkerij in Utrecht. Na wat omzwervingen is enkele jaren geleden Bakery-Art ontstaan, een bakkerij met speciaal producten, zoals kaasvlinders en kaasstengels. Al op jonge leeftijd hoorde Arjan meer over de fijne kneepjes van het vak van zijn opa en vader. Na de middelbare school ging hij dan ook- niet verrassend- naar de bakkersschool. Arjan: ‘Maar al snel verveelde ik mij op school. Omdat ik al van jongs af aan in de bakkerij geholpen heb had ik al veel kennis en ervaring. Ik stopte met de opleiding en ging een hele andere kant op: machinebouw. Deze studie ronde ik met succes af maar daarna ging het toch kriebelen en ben ik toch in de bakkerij van Bakery-Art gaan werken. Het is het mooiste vak wat er is.’

Chocolade is het antwoord op alles

Lachend vertelt Arjan dat zijn vader zich snel verveeld en graag nieuwe producten ontwikkelt. Het  idee ontstond om bij Bakery-Art naast kaas gerelateerde producten en brood ook chocoladeproducten te gaan ontwikkelen. Arjan wordt de trekker van deze nieuwe ontwikkeling. Hij kiest voor de chocolade van Callebaut, een topkwaliteit chocolade. Callebaut steunt plaatselijke cacaoboeren in West Afrika: van alle chocolade die zij verkopen wordt een deel geïnvesteerd in opleiding van de boeren en in gemeenschapsprojecten. Bij Callebaut volgde Arjan de chocolade opleiding. ‘Je leert de beginselen van de chocolade. Waar komt het vandaan en hoe werkt het proces om tot het eindproduct te komen. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is het temperen van chocolade. Dit houdt in dat je weet wat je met chocolade moet doen om er mee te kunnen werken’, vertelt Arjan. Terwijl hij laat zien hoe hij chocolade smelt vertelt hij verder. Arjan: ‘Ik ben altijd al gek geweest op chocolade. Met het maken van chocolade kan ik echt mijn creativiteit kwijt. Je gaat anders naar het product kijken en probeert nieuwe smaken te ontdekken’. Samen met Loes van Hinkelman is de hazelnoot -chocoladeplaquette bedacht: een enorme chocoladeflik van 100 gram witte, pure of melkchocolade, tjokvol vers gebrande hazelnoten. Een product dat je dus ook uitsluitend bij Hinkelman vindt.

Pinda & Amandelrotsjes

Arjan: ‘De chocolade laat ik smelten in de bak die de chocolade constant in beweging houdt. Op deze manier stolt de chocolade niet. Vervolgens gebruik ik een speciale föhn om de pinda’s of amandelen te verwarmen. Dit lijkt misschien wat vreemd maar als je werkt met koude noten dan stolt de chocolade te snel en kun je er geen rotsjes van scheppen. Wanneer de pinda’s of amandelen ongeveer dezelfde temperatuur hebben als de chocolade voeg ik ze toe aan de gesmolten chocolade. Vervolgens schep ik er rotsjes van. Even een aantal uur laten rusten maar er gelijk van snoepen mag natuurlijk wel’.