Hinkelsmans held

Nederlandse wijn bij Hinkelman

De afgelopen weken hebben jullie meer kunnen lezen over verschillende Nederlandse wijnmakers. Van de Betuwe, de Achterhoek tot aan Limburg. Ons kikkerlandje telt ondertussen meer dan 150 commerciële wijnbedrijven. Voor het selecteren van het wijnassortiment bij Hinkelman vraagt Loes wijnadviseur Christy Grandia, Register Vinoloog van de Wijnacademie, en een absolute wijnliefhebber. We vroegen haar meer over de keuze van de wijnen voor Hinkelman.

 

Hoe is de samenwerking met Hinkelman ontstaan?

Al 11 jaar werk ik voor mijzelf als interim HR Manager en doe ik veel opdrachten in de Retail. Zo heb ik Loes ook ontmoet. Ik was gelijk enthousiast over het concept van Hinkelman. Bij de start van Hinkelman heb ik Loes geholpen met HR advies. Maar al snel raakten we in gesprek over Nederlandse wijn. Ik heb mijn wijnhulp aangeboden en zijn we aan de slag gegaan met de selectie voor in de winkel!

Mijn fascinatie en passie voor wijn is dat het gewoon een mooi natuurproduct is. Als wijnboer moet je hard werken, durf en lef hebben om iets goeds en speciaals te maken. Vanuit deze passie heb ik veel wijnreizen gemaakt en ben ik in 2015 geslaagd als Register Vinoloog van de Wijnacademie. Wijn brengt je de hele wereld over. Van de hoogst gelegen wijngaard in Argentinië, via het Betuws Wijndomein naar een wijnmaker in Namibië. Eigenlijk is het een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Graag deel ik de mooie verhalen achter een wijn met vrienden en familie maar ook met mijn opdrachtgevers.

Hoe ben je tot de selectie van wijnen gekomen?

Mensen zijn vaak verbaasd over de keuze in Nederlandse producten en wijnen. Om een goede selectie te maken zijn Loes en ik op bezoek gegaan bij één van de wijngaarden die Nederland rijk is. Zo krijg je sneller een beeld van de verhalen achter het product en kun je natuurlijk met de wijnmaker proeven!

De Nederlandse consument moet nog meegenomen worden in het verhaal achter wijnen van eigen bodem. De meeste mensen hebben weleens gehoord van de wijnen van Apostelhoeve in Maastricht. Prachtige wijnen van de bekendere druivenrassen, en een mooie eerste stap in de ontdekkingstocht naar meer Nederlandse wijn. Maar Nederland kent juist veel nieuwe druivenrassen met mooie namen als Pinotin, Monarch, Muscaris, Riesel en Regent. Ze zijn speciaal ontwikkeld en beter bestand tegen het Nederlandse klimaat en minder schimmelgevoelig. Ontzettend leuk om ook wijnen van deze druivenrassen op te nemen in het assortiment.

Op een ijskoude januaridag in 2017 kwamen Loes en ik terecht bij het Betuws Wijndomein. Het Betuws wijndomein maakt wijnen van druivenrassen zoals Johanniter, Solaris en Cabernet Cortis. De wijnen vielen gelijk bij ons in de smaak. Een panel van vrienden en familie heeft geproefd en ook zij waren verkocht: dit moest in de winkel in het schap!

Zo hebben we in de winkel naast het Betuws Wijndomein ook wijn van Hoeve Nekum. Een Limburgse wijnmaker die juist de klassieke druivenrassen zoals Pinot Noir, Auxerrois en Riesling gebruikt. Hinkelman is bij uitstek een winkel waar het verhaal goed verteld kan worden waardoor mensen enthousiast worden en het willen proeven. En bij uitstek de plek om te laten ervaren dat ‘onbekend maakt onbemind’ ook ‘bekend maakt bemind’ kan worden!

Hoe zie jij de ontwikkeling van Nederland als wijnland?

Producten van eigen bodem zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De populariteit van lokale producten helpt bij de bekendheid van wijn uit Nederland. Aandacht is er niet alleen in food magazines en wijnbladen zoals Perswijn of WINE LIFE maar ook in landelijke kranten zie je regelmatig aandacht voor Nederlandse wijn. Dat restaurants het op hun wijnkaart zetten helpt ook ontzettend. Ieder jaar wordt de kwaliteit van Nederlandse wijn beter door ontwikkelingen en innovatie in de wijnbouw. Wijndomein St. Martinus in Vijlen (Zuid-Limburg) heeft in 2014 zelfs een wijnkenniscentrum geopend zodat de wijnbouw zich nog verder kan professionaliseren.

Wijn is beleving, proeven en proberen. Ik merk dat steeds meer mensen weleens Nederlandse wijn geprobeerd hebben en het ook waarderen. Gelukkig zijn we de fase, dat we Nederlandse wijn maar niks vinden, echt voorbij.