Hinkelsmans held

Wild van Nederlandse Wijn: het Betuws Wijndomein

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze keer brachten wij een bezoek aan het Betuws Wijndomein om meer te horen over Nederlandse wijn. En niet zomaar een bezoek; we staken de handjes uit de mouwen en hielpen met de oogst. Terwijl we druk met de schaar in de weer waren vroegen we wijnmakers Diederik en Arina alles over het reilen en zeilen bij een wijnbedrijf.

De dag begint wat druilerig en mistig maar uiteindelijk schijnt een heerlijk zonnetje in de wijngaard. We plukken vandaag met nog 15 andere vrijwilligers de druivensoort regent. Hiervan wordt de rode Nederlandse wijn Cuvee gemaakt.

Het Betuws Wijndomein

Het Betuws Wijndomein ligt midden tussen de weilanden in het plaatsje Erichem, nabij Buren. Wijnmaker Diederik Beker startte in 2004 met zijn wijngaard. Inmiddels heeft hij meer dan 20.000 stokken aangeplant op 7 hactare grond. Hier verbouwt hij dertien druivensoorten waaronder Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis, Cabernet Noir  Pinotin en Souvignier Gris. In vergelijking met de klassieke Europese rassen worden deze duurzaam ontwikkelde druivenrassen eerder rijp, dus er zijn minder zonuren nodig. Deze rassen zijn ook minder gevoelig voor meeldauw. Een schimmelziekte welke vooral in vochtige klimaten goed gedijt. Ongeveer 70% van de wijngaard is aangeplant met witte druivenrassen, de overige 30% wordt gebruikt voor rosé en rode wijnen. Uniek aan de wijngaarden is de plantrichting, deze is exact Noord-Zuid gericht. Op deze manier maakt hij optimaal gebruik van de stand van de zon.

Als ondernemers elkaar versterken

Op de Horecava ontdekte Loes de wijnen van het Betuws Wijndomein. Na een bezoek aan de wijngaarden was Loes verkocht. Deze wijnen moesten in het assortiment van Hinkelman. Arina: ‘Wat we leuk vinden aan Hinkelman is het concept met Nederlandse producten. Er zijn zoveel mooie producten van eigen bodem. Loes verbindt kleinschalige makers met de consument in de stad met haar concept. Graag dragen we hieraan bij vanuit het Betuws Wijndomein. Elkaar versterken is ontzettend belangrijk’.

Nederlandse wijn Linge Rood Cuvee

De LingeRood Cuvee wordt gemaakt van de druivenrassen Pinotin, Regent en Cabernet Cortis. Pinotin zorgt voor een fruitige, sappige rode wijn, de Regent heeft de kruidigheid en de Cabernet Cortis geeft de wijn structuur en tannine. De wijn rijpt 12 maanden op houten barriques.