Hinkelsmans held

Wild van Nederlandse wijn: Hoeve Nekum

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze keer spraken we Math Bollen van Hoeve Nekum in Zuid-Limburg. 

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg ligt Hoeve Nekum. Een gemend landbouwbedrijf met veeteelt en akkerbouw en sinds 1934 in het bezit van de familie Bollen. Momenteel wordt Hoeve Nekum gerund door Math en Elsa Bollen. Enkele percelen liggen op zeer steile hellingen. Deze percelen waren vroeger in gebruik als grasland voor het vee. Sinds 1988 besloot Math om hier wijnstokken te plaatsen. Dit maakt Hoeve Nekum een van de oudste wijnbedrijven van Nederland. In het begin maakten ze 7000 flessen wijn. Inmiddels is dit gestegen naar 30.000 flessen per jaar. Daar wil Hinkelman natuurlijk meer van weten.

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Math is opgegroeid op de boerderij en hielp al van jongs af aan mee op het land. Hij studeerde aan de hogere landbouwschool in Den Bosch en nam het bedrijf van zijn ouders over. Math: ‘Toen ik nog samen met mijn ouders en broer werkte, dacht ik al na over de toekomst. Wat zou je nog meer kunnen verbouwen? Ik kwam al snel op wijnbouw. Niet alleen omdat ik zelf erg van wijn houd maar ook vanwege de ligging van het bedrijf.  Zuid-Limburg heeft steile hellingen waar je niet veel mee kunt. Maar voor wijnbouw is deze ligging juist gunstig; druiven hebben graag veel zon, kunnen goed tegen droogte en op de hellingen is minder kans op nachtvorst. Van een nadeel van het bedrijf hebben we een voordeel gemaakt en hebben druiven stokken geplaatst.’

Klassieke druivensoorten

Toen Math en Esla begonnen met het verbouwen van druiven voor het maken van wijn waren de nieuwe druivensoorten zoals johanniter nog niet in Nederland. Daarom staan er bij Hoeve Nekum klassieke druivensoorten waaronder pinot noir, riesling en auxerrois. ‘De bodem en het klimaat van Zuid-Limburg is geschikt voor deze druivensoorten. We hebben hier veel mergel, grind en löss en het is hier toch vaak net wat warmer dan in de rest van Nederland’.

Kwestie van smaak

Math: ‘We zijn nu bijna 30 jaar bezig en blijven ons ontwikkelen. We hebben nu meer ervaring en kennis. We weten steeds beter hoe we ziektes in de wijngaard kunnen bestrijden, hebben meer kennis over gezonde bodem en hebben het proces van wijn maken meer in de vingers. Maar ook onze wijn ontwikkelt. De stokken zijn ouder waardoor we complexere wijnen kunnen maken die meer diepgang hebben.’ Toen ze begonnen maakten Math en Elsa strak droge wijnen omdat ze hier zelf erg van houden. ‘Op een gegeven moment maak je de stap om de wijn toegankelijker te maken voor een groter publiek. Door de groeiende aandacht en interesse in Nederlandse wijn merken we dat er meer vraag is naar wijn van eigen bodem. De wijn die we nu maken is iets minder droog en heeft een klein zoetje.’ Maar Math ziet ook dat de Nederlandse consument heeft bijgeleerd rondom wijn en dat men steeds meer gaat voor kwaliteit: voor lekker en goed. En dat is precies wat de wijnen van Hoeve Nekum zijn.