Hinkelsmans held

Twisted Jams: spannende smaken & culinair inzetbaar

Hinkelman is altijd op zoek naar de lekkerste en beste producten in het land. Wij vertellen jullie graag over deze producten maar ook over de makers. Wij noemen deze makers de Helden van Hinkelman. Bij onze zoektocht schuiven we aan bij de keukentafels van onze Helden en doen zij hun verhaal. Deze week brachten we een bezoek aan Angela en Mirjam van Twisted Jams. Bij binnenkomst worden net de laatste potjes gevuld met de peer en vanille jam: de signatuur smaak. Nadat de potjes op z’n kop zijn gezet om vacuüm te kunnen trekken vuren we onze vragen op de dames af.

Spannende smaken & culinair inzetbaar

Zo’n anderhalf jaar geleden zijn Mirjam en Angela uit Utrecht hun eigen bedrijf Twisted Jams begonnen. Jam, chutney en relish met spannende en verrassende smaken en gemaakt van waste. Angela: ‘Na de hotelschool en koksopleiding ben ik in de horeca aan de slag gegaan. Mijn stijl is goed eten dat net iets anders gecombineerd wordt en je verrast. Bij ons vind je geen zoete aardbeienjam maar smaken als pittige paprika, rode uienrelish en sinaasappel-whisky. We willen het toch wat oudbollige imago van jam aanpakken en laten zien dat je ook goed kunt koken met dit product. Serveer het bij een broodje of tosti, voor bij vlees of kook ermee. Jam is breed culinair inzetbaar!’ De recepten voor de jams bedenken Angela en Mirjam zelf en is afhankelijk van wat ze die dag binnen krijgen aan producten. Krijgen ze veel frambozen binnen, dan gaan ze hiermee aan de slag. Maar is het die dag mango wat gebruikt moet worden dan experimenteren ze daarmee.

Reddingsbrigade

Minder voedselverspilling en daarbij mensen inspireren tot lekker eten wat ook nog duurzaam is; een prachtige missie! ‘We leerde elkaar kennen bij de Bakkerswinkel. Ik werkte daar als bedrijfsleider en Angela in de keuken. Vanuit de Bakkerswinkel werd regelmatig catering verzorgd voor grote evenementen. Hier wordt ontzettend veel eten weggegooid. Te gek voor woorden natuurlijk. We zijn aan het brainstormen geslagen en kwamen op het idee om te gaan werken met waste’, vertelt Angela. Groenten en fruit dat verkeerd besteld is, te klein of juist te groot, te krom, te rijp of met een bruin plekje. Deze producten geven Angela en Mirjam een tweede kans. Angela: ‘We halen het op bij de groentehal in Vianen en werken met lokale boeren en telers uit de omgeving van Utrecht. Tof is dat deze ons ondertussen ook zelf weten te vinden. Telers hebben er natuurlijk ook belang bij dat hun producten worden afgenomen. Uiteraard betalen we gewoon voor deze producten, zo krijgen telers er een eerlijke prijs voor. We vinden het belangrijk dat het systeem van denken over waste veranderd. We nemen dan ook geen gratis producten aan. De naam Twisted brengt het hele concept samen: verrassende smaken en het aankaarten van het systeem van food waste. Het proces van groenten en fruit weggooien wordt ook wel ‘doordraaien’ genoemd!

Toekomstdromen

Mirjam: ‘We hopen met onze product en onze visie een bijdrage te leveren aan het terugdringen van voedselverspilling. Vooral over de verspilling door de esthetische kant, dat een product met een plekje niet meer verkocht wordt, moet anders gedacht gaan worden. Uiteraard willen we groeien, dit gebeurd ook al. In december zijn we in dit pand getrokken en hebben we het helemaal verbouwd tot onze productiekeuken maar we merken dat we er nu al weer uitgroeien. Dus wie weet dat we binnenkort naar een ander pand op zoek gaan. Daarnaast willen we in meer mooie speciaalzaken komen te staan met Twisted Jams. Wat we mooi vinden aan Hinkelman is dat alles wat je eet en drinkt je ook gelijk kunt kopen in de winkel’.

Meer weten? Kijk eens op de website van Twisted Jams